Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
9.1.2009, Pavel Koza, aktualita
Stýská se vám po klasických handheldech, jako byla například HP Jornada 728 nebo NEC Mobile Pro 900? Tedy zařízení s velkým a dotykovým displejem, pohodlnou klávesnicí, dlouhou výdrží na baterie, operačním systémem od Microsoftu, ale hlavně bez telefonního modulu?
RDT (35) | 11.1.200917:11
Mě osobně vadí, že na trhu aktuálně nebylo žádné mobilní zařízení s plnohodnotnou klávesnici (na které se dá psát více, než dvěma prsty) a použitelným operačním systémem. Vezměme si třeba legendární Psiony. Mám Psion Series 5 (rok 1997) a upřímně nechápu, proč dodnes nikdo nevyrobil podobné zařízení – plnohodnotná notebooková klávesnice, rychlý operační systém a přitom téměř kapesní velikost. Mít takové zařízení na Windows Mobile (i s nynějšími verzemi), musí jít podle mě na odbyt (současné „plnohodnotné QWERTY klávesnice“ nepovažuji za plnohodnotné). No a proč to píšu – za nedlouho bude na trhu Sony Vaio P Series, což je přesně ta mezera, která (mi) chyběla mezi UMPC a netbooky (které jsou na kapsu trochu větší) a na čem běží? Na stolním operačním systému, což má pochopitelně své výhody ALE i nevýhody (výdrž, ne každý, kdo potřebuje plnohodnotnou klávesnici, potřebuje také plnohodnotný operační systém). Kdyby Microsoft zapracoval a Windows Mobile přizpůsobil podobným zařízením (ano, zpět ke koncepci Windows CE), muselo by to mít podle mě úspěch. Zrovna nedávno jsem řešil, že si v součastné nabídce netbooků a malých notebooků nevyberu. Většinou jsou moc velké, divné nebo mi něco konkrétního vadí. Právě Sony Vaio P Series je to, co jsem hledal, sedne mi jako ušité (i když nechápu, proč z toho Sony dělá takovou stylovku) a není to UMPC s neplnohodnotnou klávesnicí. Jakmile bude na trhu, půjdu do něho. Cena se mi poměrně líbí. Je sice vyšší, než u větších netbooků, ale P je unikátní a cenu jsem původně odhadoval výrazně vyšší.
Odpovědět0  0
JanAltman (5) | 11.1.200916:51
Jo, něco podobného jsem koupil dceři do školy. Má to 1024x600 10''displej, 1.6GHz CPU, 2GB RAM, 160GB HDD, 4GB ultraspeed SDHC na akceleraci systému, WiFi, BlueTooth, webovou kameru, ethernet, VGA out, 3x USB, audio In/Out a použitelnou klávesničku. Stálo to 7100Kč (resp. 8500 s příplatkem za WinXP, jinak s Linuxem) a jmenuje se to MIVVY 310 (nedělám reklamu, podobné stroječky nabízejí i jiní výrobci, nicméně z mého pohledu tento měl nejlepší poměr užitná hodnota/cena a k tomu design vhodný pro skoropuberťačku ze 6.třídy). Čili toto Mio by muselo být tak maximálně za polovinu, aby to mělo smysl. Ale použitelnost oproti WinXP stejně minimální, rozšiřitelost taktéž. Prostě by to musela bejt levná záležitost pro lidi, kteří si ke svému mobilu (s 3G a BT) chtějí dokoupit levné rozšíření, které jim umožní browsit na větším displeji a psát SMS a maily pohodlněji, než pomocí T9. Podle mne pro toto není trh. Ale je tu trh pro něco jiného. Nástupce Universala. Měl by mít displej 800x480, ale o něco větší, než TouchHD, aby RealVGA či RemoteDesktop nebyl jen pro ostříže. A měl by nečestně okopírovat konstrukci od Nokia komunikátorů - tedy otevírací jako notebook, displej i klávesnice maximálně využívající dostupnou plochu. Z venku by stačil i malý černobílý OLED displej na zobrazení stavu, jména volajícího, došlé SMS, nadcházející události, jména alarmu, ... A pak je tu trh ještě pro něco: výkonné PocketPC (s akcelerací 720p videa a obsluhou aspoň HDReady displeje, ale bez displeje, bez GPS, bez foťáku, bez klávesnice, ...) dnes výrobně musí stát pár stovek. Proč už není v každé druhé LCD televizi? Jak je to dlouho, co Gates razil "Windows everywhere"??? TV by to prodražilo maximálně o 10% a člověk by si na ní (bez dodatečných zařízení) mohl pustit DivX (z SD či z PC přes WiFi), přečíst maily, kouknout na web, přiRemoteDesktopovat se do práce, zahrát jednoduché hry, ...
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 11.1.200917:59
Jo jo:) Jako stastny majitel EEE 901 se pod to muzu jen podepsat. Pred 10 lety, kdy malej notebook stal od 50 tisic nahoru a vydrzel na baterky maximalne 90 minut bylo HPC alternativa, dneska, kdyz mi EEE v zakladu vydrzi 6 hodin plne prace na plnohodnotnych Windows rovnez nevidim pro podobne zarizeni prilis silne vyuziti. Tedy pokud ho nebudou prodavat za 100 dolaru vcetne plnohodnotne mapy cele Evropy v cene :)
Odpovědět0  0
-=Mike=- (1) | 10.1.200911:57
:) Pekne... spominam na casy PSION.. :)
Odpovědět0  0
Adam Gregorovič (Soap) (3) | 10.1.200911:46
A co říkáte na Sony Vaio P Series?
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 10.1.200912:23
No prave, v konkurenci netbooku v cenach od 5000 Kc za jednoduche po 15 tisic za hodne pekne se mi skupina zakazniku platicich mnoho tisic korun za WM zarizeni nezda prilis silna. Urcite nechci hanet WM, ale kdyz srovnam moznosti Windows XP a Windows Mobile, tak nemam pochyb, pro co se rozhodnu. Sony P je pekny, ale desim se toho rozliseni. Mel jsem notebook 11" s rozlisenim 1366x768 bodu a bylo tos na hrane, na 8" displeji si 1600 bodu proste neumim predstavit.
Odpovědět0  0
Standa_ce4you (133) | 9.1.200920:56
Je to krása (a taky srdcařina) vidět po dlouhé době zařízení, které je pro práci a ne pro vzhled, ale já bych uvítal nástupce Universala. To ale bohužel překračuje schopnosti dnešních technologií... :( Toto bych si pořídil spíš jako vedlejší potěšení.
Odpovědět0  0
tslany (2) | 9.1.200915:31
kdyby tam místo WM dali WinCE, místo SD bych tam mohl najít CF a jako bonus by tam byl PCMCIA slot tak jdu jednoznačně do něj
Odpovědět0  0
xxmz (16) | 9.1.200911:34
V konkurenci netbooků je toto mrtvá záležitost. To by cena musela být hodně hodně nízko.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.